English Deutsch English

The Public is located near Hamburg Altona, which will soon shut down.
The Public is located near Hamburg Altona, which will soon shut down.

The project replaces the old embankment that separated the neighbourhood before.
The project replaces the old embankment that separated the neighbourhood before.

Level 00 station, Level 01 tracks and platforms, Level 02-21 housing units.
Level 00 station, Level 01 tracks and platforms, Level 02-21 housing units.

Ground floor plan: the structure is determined by tracks and platforms above.
Ground floor plan: the structure is determined by tracks and platforms above.

Section: the ceiling consists of different modules that admit natural light.
Section: the ceiling consists of different modules that admit natural light.

Housing tower floor plans, sections and elevation.
Housing tower floor plans, sections and elevation.

Visualizations of the station/public living room, the towers and the platforms.
Visualizations of the station/public living room, the towers and the platforms.

Cutaway model, scale 1:100 and structure model, scale 1:500.
Cutaway model, scale 1:100 and structure model, scale 1:500.




PROJECTINDEX
 
THE PUBLIC
KIT Karlsruher Institut für Technologie
ARCHITECTURE

Station With Temporary Living for the City of Hamburg
Our societies have never been more affected by mobility and speed. Everything is moving: humans, goods, data, trash. In the digital age, location and distance are becoming less important. The line between the private and the public realm is seemingly disappearing. More and more public life is happening in virtual reality. Whereas the public space is undergoing economization and privatization, we have never been showcasing our private lives to the public to this extent. The colonization of everyday life through digital information systems has radically changed our realities.
The project deals with this shift by using the concept of monumentality. A monument is an architectonic expression of a way of life, determined by the social, technical, political and economic conditions of its time. Transforming them into a built monument, the project helps to make changes visible in reality.
The station is the most public building of the city and at the same time a centre of mobility. The project redefines the private and public sphere by adding temporary housing units to a train station. This experiment is located in Hamburg Altona, where a new train station will soon be built.
The temporary housing units are located in the two towers. Rental periods are flexible, from days to even years. As usual in capitalism, the flats are organized vertically and differ in comfort. The tracks and platforms are on level one. The actual station is on the ground floor. The housing units are reduced to a minimum of privacy. All the other functions you have in common housing are placed in the station. So the station is overlaid with the functions of living and mixed uses of the city. You could call it a public living room.